Pan Kulinarny

Witam gorąco,
na początek coś prostego. Pieczony kurczak z ryżem curry i zapiekanymi warzywami.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy:
czosnek,
zioła prowansalskie,
olej,
masło,
pieprz ziołowy,
sól,
curry,
liść laurowy,
ziele angielskie,
czarny pieprz w ziarnach,
udka z kurczaka,
ryż,
marchewka,
cebula,
por,
pietruszka.

Na początek przygotowujemy udka z kurczaka, warzywa i zioła. Do małej miseczki wsypujemy pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, wyciskamy czosnek (w zależności od upodobań), lekko kruszymy ziarna pieprzu, dodajemy oleju tworząc zwartą masę. Lekko nacinamy mięso i smarujemy mieszaniną ziół. Zioła, szczególnie czosnek staramy się wcisnąć pod skórę i na spód udek, aby się nie przypaliły i nie nabrały gorzkiego posmaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i masłem. Dolewamy trochę wody. Układamy mięso w naczyniu, przykrywamy je i rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.




Warzywa porcjujemy i układamy na folii aluminiowej. Dodajemy odrobinę masła, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Solimy. Zawijamy warzywa w folię aluminiową.


































Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy mięso. Po ok. 10 minutach do piekarnika wkładamy warzywa. W tym czasie nastawiamy ryż. Po ugotowaniu ryżu zasypujemy go pieprzem ziołowym i curry a następnie podsmażamy na patelni.




Kurczaka pieczemy ok. pół godziny. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby skórka się zarumieniła. Mięso i ryż możemy podać na jednym talerzu, warzywa na oddzielnym, małym talerzyku.
 Mam nadzieję, że moja pierwsza fotorelacja wraz z opisem spodoba się Wam. Czekam na sugestie, co mógłbym poprawić.

Pozdrawiam serdecznie,
Pan Kulinarny


Witam ponownie.

Wiem, że rzadko tu zaglądam, ale też nie często gotuję coś wartego pokazania. Ostatnio królują ziemniaki, więc cóż innego mógłbym Wam zaprezentować.

Na początek przepis.

Cztery duże porcje obejmują:
ok. 1,2 kg ziemniaków.
Do farszu potrzebne będą:
10 dag gotowanej szynki,
20 dag sera gouda,
dojrzały pomidor,
2 łyżki oleju,
sól i biały pieprz.

Sos:
ok. 300 g jogurtu naturalnego,
jeden – dwa ząbki czosnku,
1 pęczek szczypiorku.

1.  Ziemniaki wyszorować, przekroić wzdłuż na połowy, a następnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążony miąższ posiekać.


2. Szynkę i ser pokroić drobno w kostkę. Dymkę obrać. Cebulki powiekać, a szczypior pokroić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Gniazda wyciąć. resztę pokroić w kostkę. Rozgrzać piec do 180 °C.


3. Olej podgrzać na patelni. Posiekane ziemniaki i cebulki podsmażyć. Zdjąć z ognia, wymieszać z innymi składnikami farszu i przyprawić do smaku.

4. Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blasze i wypełnić farszem. Piec przez 50 min. aż ziemniaki będą miękkie a farsz złocistobrązowy.

5. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym szczypiorem dymki. Przyprawić solą i pieprzem i podać do  ziemniaków.


Polecam!
Jedzcie i rozkoszujcie się, bo farsz świetnie komponuje się z ziemniakami a jeśli zrobicie go za dużo, możecie go zjeść jak sałatkę. Potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim.

Do zobaczenia,
Pan Kulinarny





1 komentarz: